JUNIBLOG

Dinsdag 23 juni 2020

Laatste wijziging gemaakt op 22 februari 2022 door reinedumonde

Something you always think “what if” about

Wat als de Huishoudschool nog bestond en ik erop zat? Zou ik dan net zo veel aardigheid hebben in het wassen, strijken, bleken, stijven, rangschikken van de kleren als nu? Of zou ik dan wellicht vinden dat het beneden mijn stand is om handwerk te doen, en zou ik dan de barricades bestormen met feminisme? Wat als ik de beste van mijn klas geweest was, en de nonnen mijn strijkwerk als voorbeeld gebruikt hadden voor de sloddervossen die de Willy’s, Ediths en Nellies waren?

Wat als onderwijs nog niet voor meisjes was, en ik gewoon van mijn moeder leerde koken, borduren en strijken, net als mijn zeven zusjes? Wat als dat contentheid teweegbracht als niet tevoren? Wat als dat nog zestien generaties zo doorging? Wat als vrouwen dat gewoon deden, omdat dat van ze geacht werd? Dan zou ik niet mijn geld aan de Nederlandse Spoorwegen hoeven geven, behalve natuurlijk als we een uitje of afspraakje hebben waarbij we met de trein moeten. Dan zou ik geen toegangspasjes met chips hebben, geen muisarm, geen vierkante ogen, en vooral niet zoveel fietsen. Immers, dan zou mijn natuurlijke habitat mijn dorp zijn, en dat zou dan contentheid teweegbrengen zoals klimaatverandering politieke onenigheden.

Wat nou, als ik in God geloofde, en besloot zelf huishoudschoolnon te worden? Zou ik die arme grietjes dan net zo hard aanpakken met het rietje als ik me voorstel dat ze mij zouden doen? Zou ik dan verkeerd gestreken kussenslopen in een emmer water flikkeren, opdat die Anne, José of Thérèse dan van vooraf aan beginnen moest, te weten bij het wasbord?

Hier denk ik nou over na.

Morgen denken we over wat anders na: Things you want to say to 5 different people.

Repliek hier:

%d bloggers liken dit: