JUNIBLOG

Vrijdag 26 juni 2020

Laatste wijziging gemaakt op 22 februari 2022 door reinedumonde

Your religious beliefs

Hier kunnen we lang en kort over zijn, zoals ik vandaag tegen iemand zei op mijn werk. Ik heb geen geloofsovertuigingen. Er zijn momenten waarin ik mijn eigen existentie in twijfel trek. Om me heen heb ik mensen van allerhande geloofsovertuigingen. Sommigen denken dat aliens de wereld in het geheim besturen vanuit Graceland, anderen denken dat de aarde plat is en dat Walt Disney Satan is, weer anderen danken god voor het eten. Ik heb het opgegeven om bij te houden welke stroming bij welk mens in mijn leven hoort, want de malligheid spuit uit hun poriën. Dat je een reguliere katholiek bent, daar kan ik best mee leven. Beetje bidden, beetje zondigen en dan biechten, beetje zalf op de knieën smeren, alsook op de ani van menig minderjarig jongetje, dat kan ik plaatsen[1] ; met aliens en een platte aarde heb ik wat meer moeite. Wanneer deze mensen tegen me beginnen te praten, of raaskallen, dan hoor ik nog wel, maar luister ik niet meer. Dus alle details gaan me voorbij. Er zijn er die god aan de NAVO en aan Bill Gates koppelen, die vinden dat corona een soort Elfde Plaag is, dat sprookjes je hersenen bezoedelen met fictie en dat het Nederlandse schoolsysteem een lobotomie teweegbrengt die je zou vousvoyeren. [2]

Ik vind dat het niet geeft als je in god gelooft, als je halleluja roept en amen mompelt voordat je begint te eten. Ik vind dat het wel geeft als je mij probeert te manipuleren met je geloof, of erger, als je mij probeert gelovig te maken. Ik ben een heiden! Een ketter! Laat me lekker, zoals ik de gelovigen laat. Ik vond het wel vermakelijk dat ik met enige regelmaat gevraagd wordt of ik Jehovah’s Getuige ben. Kennelijk heb ik een nogal vroom voorkomen.

Gebedsruimten in de universiteiten vind ik een kwalijk fenomeen, want het zou een instituut moeten zijn waar je kennis vergaart, zonder daar de talloze stromingen, afsplitsingen en neo-religies bij te halen. Als je dan toch zo nodig moet bidden van je god binnen universiteitstijden, dan kun je dat ook gewoon in de bibliotheek doen, waar het stil is. Over het onderwijssysteem gesproken inderdaad: het ís helemaal niet stil meer in de bibliotheek. Niet in de openbare, niet in de door de staat opgerichte en al helemaal niet in de UB’s. (En vooral niet in de LUL, de Leiden University Library. Ik kan me nog goed herinneren dat ze daar op een gegeven moment zelfmoordhokjes [3] in elkaar geswaffeld hadden, waar je dan een sleutel bij de labbekakken van de receptie voor moest halen, en waar je in kon zitten te studeren. De akoestiek was holler dan die van een hoers flamoes, dus al de junior labbekakken die hun feed liepen te vullen met selfies, filmpjes en andere schijt-content tijdens studeeruren en op een studeerplek, irriteerden de zeven mensen op een rij die een zelfmoordhokje hadden weten te bemachtigen. Althans, waarschijnlijk irriteerden ze alleen mij, want als je content aan het maken bent, ben je niet aan het studeren. Voor mij was dit zelfmoordconcept dus van korte aard.) Ik heb hier wel een oplossing voor: het rietje. Of als dat te ouderwetsch gevonden wordt, een stroomschokband.

Toen ik klein was, heb ik me vaak en danig afgevraagd wie dat dan was, die god. Van huis uit heb ik geen bepaalde stroming meegekregen, maar er is me ook niet verboden me onder te dompelen in geloven. Ik ben wel eens met protestanten meegegaan naar de kerk, we hebben wel eens katholieke plaatsen bezocht en ook het Tropenmuseum. Het heeft me niet overtuigd van een bestaan van zo’n man. Sterker, ik geloof dat als hij bestaat, hij sadistischer is dan de Golden State Killer, want anders deed hij wel anders tegen me.

Het waanidee van de feministen dat god een vrouw zou zijn, vind ik nog vervelender. Los van of ik denk dat een vrouw deze last kan dragen, wil ik dat niet alles naar het acceptabele wordt geconverteerd. Soms zijn er nu eenmaal dingen die je niet leuk vindt, zoals ik ook vandaag tegen iemand op mijn werk zei, en dat is goed voor je. Dan leer je groeien en omgaan met teleurstelling, en meer van zulks: mens zijn. Kijk maar naar Griekenland, we weten allemaal hoe dat is afgelopen met die godinnen: miljarden staatsschuld en gebouwen die in puin liggen.

Morgen hebben we weer een open onderwerp. Vanwege de geweldige achterstand die ik heb opgelopen door mijn opgelegde feminisme, is het te laat een poll uit te schrijven, en zal ik zelf een onderwerp kiezen.

[1] Ho, ho, voordat ik gedwongen lid word van de cancel culture, moet ik erbij vermelden dat het molesteren van kleine jongetjes niet goed is. Ik zeg alleen dat de alledaagse katholiek dat alledaags vindt en dat ik dat dan kan plaatsen in een kader.

[2] Ja, breek me de bek niet open over het onderwijssysteem, want wat het zou worden en wat het is geworden liggen verder uit elkaar dan de benen van menig sekswerker voordat god ons strafte met COVID-19. Echter, om daar dan een niet bewezen entiteit bij te halen, doet me rillen van onbegrip.

[3] Zo werd dit niet vanuit de universiteit genoemd uiteraard, maar de originele naam ben ik even kwijt.

Repliek hier:

%d bloggers liken dit: