BLOG 2.0

De uitvaart van Prins Philip

Laatste wijziging gemaakt op 23 mei 2022 door reinedumonde

Prins Philip is dood. Mors-. Begraven ook. (Of eigenlijk bijgezet.) Ik heb de livestream van zijn uitvaart gevolgd op YouTube en eenieder die me ervan beticht (heeft) dat ik ‘geen gevoel in mijn flikker’ heb, moet dat nu toch terugnemen dan wel (openbaar) rectificeren. Er is menig traantje weggepinkt. Wat was het een genot dat Meghan er niet bij was. Wat was het zonde dat de genodigden geen militair uniform droegen. Niet alleen vanwege de traditie, het coûtume of de wens van de genodigden, maar vooral vanwege de wens van de gestorvene. Als ik mijn kennis moet geloven, was het een man die zeer veel waarde hechtte aan zijn diensttijd en aan het verdedigen van het vaderland, of in zijn geval zijn woonland en is het gewoon voor gasten om in gepast militair uniform de begrafenis bij te wonen. Er waren strubbelingen hieromtrent en de koningin heeft toen besloten dat niemand een militair uniform zou dragen. De strubbelingen zijn, zoals gewoonlijk, allemaal de schuld van het feminisme. Meghan heeft prins Harry weggelokt met bier en tieten waardoor hij zijn dienstjaren door de plee kon spoelen en zijn ome prins Andrew wordt ervan beschuldigd viezige dingen gedaan te hebben met vrouwen tegen hun wil in. En hij is vrienden met Jeffrey Epstein. Tja, als we zo gaan redeneren, dan moet ik ook het gevang ingesmeten worden vanwege de onfortuinlijke maanden waarin ik collega was van Raoul. (Ben je collega als de ander niet werkt?) Je vrienden en collegae kies je niet. Of ome Andrew echt een vieze oom is weet ik niet, en volgens mij weet niemand dat nog officieel. Dan kan hij toch best zijn uniform dragen? Ik zag wel diverse gasten medailles en/of onderscheidingen dragen links van het hart. Mag dat dan wel? Houdt dat de taboetrammelant binnen de perken?

Philips nichtje de koningin was de enige gast die niet achter de kist aan hoefde te lopen, maar ik weet niet of dat was omdat ze emoties ervoer, kreupel aan het worden is of omdat ze zich, terecht, verheven voelt boven de andere gasten. De Land Rover waar de dode prins opgelegd werd door acht mannen zag er prachtig uit. Ik heb zeker inspiratie opgedaan voor mijn eigen uitvaart, maar dan vooral op het vlak van de kanonsschoten, de onderlinge afstand en de nationale minuut stilte. De Land Rover verruil ik liever voor een koets die door 32 paarden getrokken wordt. De mannen in kilt hielden bij het opladen van de prins een vlag of vaandel vast en die lieten ze rusten op de grond. Ik dacht altijd dat dat niet mocht, dat vlaggen de grond nooit mogen raken en dat ik de feministen, hadden zij een vlag, tot op het bot zou kunnen beledigen door die vlag over de grond te trekken of te gebruiken als picknickkleed. Kennelijk heb ik nog een hoop te leren omtrent vlagprotocol en trouwens ook legerrangen. Dat gelovige gezang en voorgedraag uit de bijbel had van mij niet gehoeven, maar de prins was nu eenmaal aanhanger van de Anglicaanse Kerk, dus gezongen wordt er dan bij je uitvaart, opdat je de goede deur pakke en niet per ongeluk in het vagevuur belande. Dat neem ik dan voor lief; het gezang op zich was prachtig, vooral door de fantastische akoestiek in de kapel.

Ik vrees voor het leven van de koningin. Hoe vaak hoor je niet dat de achterblijver na zo’n lang huwelijk na dagen of weken ook het loodje legt? Ik zie op tegen de heerschappij van prins Charles. Ik vind het een oncharismatisch stuk poep, op het niveau van onze Wim-Lex. Nu had ik ook bar weinig met Diana, maar hij heeft haar wel behandeld als een zak chiazaadjes. Dat ze met hem getrouwd is en toen ongelukkig werd, was gewoon dommigheid. Voordat ze het ja-woord gaf, was ze zich er dondersgoed van bewust dat er een ander op de loer lag, dus dan kun je niet op mijn empathie rekenen. Volgens mijn kennis deed prins Philip zulks pas na het ja-woord en als je met een koningin getrouwd bent, kom je niet zomaar aan een scheiding. Kijk maar naar Lord Darnley, die zo dood als prins Philip is.

Mijn familie zou me doodslaan als ze wist in hoeverre ik de monarchie een warm hart toedraag. De Nederlandse monarchie wordt vertegenwoordigd door een latina en een nu bebaarde stotteraar die al jaren geen tandarts meer gezien heeft. Dat hoeft nu ook niet zo nodig van me. Als ik toch zo ruim in de slappe was zat als die lui, dan zag ik er beter uit dan nu en hen. Als je echt zou willen, zou je het voorgeslacht van Max misschien wel kunnen terugvoeren op het Spaanse koningshuis, maar ik wil het niet, dus ik doe het niet. Het concept van de monarchie spreekt me aan, niet omdat ik op wil kijken naar iets of iemand en me tot het plebs reken, maar omdat het me reuze fascineert. Ik zag een tweet vol verontwaardiging omtrent de uitzending van de uitvaart van prins Philip op de Nederlandse televisie. Iemand zei dat hij ervan was overtuigd dat de uitvaart van Claus of Bernhard ook niet op de BBC uitgezonden is geworden, dus dat hij vond dat we deze uitvaart ook aan ons voorbij moesten laten gaan. Ik zei eerder dat ik vrees voor de heerschappij van prins Charles, maar de heerschappij van Amalia doet me nog veel meer rillen van angst en hopen dat haar vader onsterfelijk is. En uit mijn toetsenbord komend betekent dat wat! Ik vind het Engelse koningshuis wonderlijk en ik hoop dat de koningin onsterfelijker dan Wim-Lex is.

Repliek hier:

%d bloggers liken dit: