TAALVERLOEDERINGEN

Jap, Japper, Jappest

Laatste wijziging gemaakt op 22 februari 2022 door reinedumonde

Nu had ik al niks op met die Japke nog wat, maar met elk bericht dat aan hem wordt gelieerd, voel ik mijn spuwsel steeds hoger in mijn oesophagus komen. Dat er binnen instanties taal gebezigd wordt die moeilijk te begrijpen is, wil nog niet zeggen dat hij de basis van de taal mag besmeuren met zijn moderne feces en woonplaats. Een van mijn naasten is nogal liefhebber van deze persoon, en dat neem ik hem niet heel erg kwalijk, maar nog steeds kwalijker – of meer kwalijk? -, dan dat de slager me geen plakje worst meer geeft vanwege mijn leeftijd, en toch zeker minder kwalijk dan de ongetwijfeld verwijlde abortus van Japke nog wats ouders. Dat de gemeentemensen incapabele labbekakken zijn die zich omhoog gebatst hebben in de gemeentehiërarchie waardoor zij nu zulke rapporten met zelfverzonnen woorden – want laten we het geen neologismen noemen, alstublieft – op mogen stellen, wil nog niet zeggen dat je daar kritiek op mag hebben terwijl je zelf je moedertaal in de anus neemt met een bos rozenstelen die je van je verkering gekregen hebt. Ik ril van Japke nog wat.
 
De Gelderlander: shorturl.at/ktLQ6
Wat zou Japke vinden van dit onderstaande bericht? Ik gok dat hij daar meer hard van wordt dan als hij zich amechtig in de anus laat nemen door een bos rozenstelen bestuurd door zijn vriendin. Wat is er mis met superlatieven? (Met Superlatieven is heel wat mis, maar dat is een andere kwestie.) Japke nog wat is heus niet de enige die superlatieven in de ban gedaan heeft alsof het beroemde mensen zijn die gecanceld moeten worden omdat ze een impopulaire mening hebben over geslachten, rassen of opvoeden. Voordat mijn oude leraar Nederlands weer de hoek om komt sjezen met de opvatting dat taal een levend organisme [sic] is, zal ik die even met de grond gelijkmaken. Zijn opvatting, niet hemzelf. Ik heb bar weinig geleerd bij het vak biologie, maar in een van de eerste lessen werd me verteld dat een organisme per definitie leeft. Jonge, ik werd bijna gecanceld door meneer Van Veen toen ik zijn les Nederlands versjteerde in het volgende uur, toen ik hem wees op zijn ‘levend organisme’. Ik was nog jong en iets – niet veel – beïnvloedbaarder, of meer beïnvloedbaar, en wilde nog wel even uitzoeken wat ik dan vond van de idee dat taal zou leven. Anders zou ik hem daar en op dat moment hebben gecanceld, uiteraard. Taal is geen organisme, is mijn gevelde oordeel. Over of Japke nog wat dat is, ben ik nog niet uit.
 

Een reden voor deze belachelijke tendens in de taal is naar verluidt nadruk leggen op hoe overtreffend de trap wel helemaal is. Het prefix ‘aller’ is toch een mooi alternatief dan? En met alternatief bedoel ik natuurlijk gewoon geijkte manier. Allerlelijkst, allerlangzaamst, allerslechtst, allerverdrietigst, allerluist, alleranalfabeetst, allerincompetentst, alle prima woorden.

En, lieve followers, zolang u niet doet alsof u schrijver bent, zoals Japke nog wat dat wel doet, neem ik u helemaal niets kwalijk. Dat dat duidelijk weze. Zeg me vooral dat ik mijn taakstraf niet goed uitvoer, want menigmaal kijk ik verwonderd en verbijsterd naar uw kunnen aan de gemeentetelefoon (en in het leven).

Repliek hier:

%d bloggers liken dit: