JUNIBLOG

3 juni, #30daynegativechallenge: raar keukengerei en aanverwanten

Sindskort is mijn verkering verhuisd en in zijn nieuwe huis is een – jawel – inductiekookplaat geïnstalleerd. Welke klimaatactivist heeft dit bedacht!? Twee huizen geleden had ik ook een inductiehoek, maar ik heb mijn gasstel erop gezet, aangesloten aan een fles met gas en helemaal niets geïnduceerd. Mijn verkering ziet dat niet zitten, dus ben ik genoodzaakt voor hem te koken op inductiespul. Sommige pannen werken niet, de controle over de hitte is non-existent, en een beetje knap schoonmaken zit er ook niet in. Ik weet niet wat de vorige gebruiker ermee gedaan heeft, maar er zitten vlekken (pitten?) op die ik er niet uit krijg. Ik heb zelfs Cillit Bang Induction, Electric & Ceramic Hob Cream gekocht à een abjecte prijs en nog ziet dat ding er niet als nieuw uit. Ik vind dat de uitvinder van de inductiekookplaat gelyncht moet worden op de brink en als er veel bezwaar tegen is om dat zelf te doen, dan bied ik me natuurlijk aan als vrijwilliger. Menig ovenwant is al aangerand door de inductiepitten die maar warm blijven en die dan gedurende die tijd zo nutteloos zijn als menig manager en die zo onnodig veel plek innemen als de helft van de Nederlandse populatie. Ik wou dat ik Thanos’ handschoen had en 50 procent van het leven kon wegvagen met een simpele knip in mijn vingers. Ja, mijn verkering dwingt me niet alleen op inductie te koken, maar ook om science fiction te kijken. U vraagt zich nu af of ik echt zo boos word van de inductiekookplaat dat ik mensen weg wil vagen, maar dat is natuurlijk niet de enige reden daarvoor.

Dan hebben we de rechte glazen en bekers, de longdrinkgevallen. Nog zo’n ontwerpmiskleun. Je moet wel een rietje gebruiken om daar lekker uit te kunnen drinken, maar rietjes zijn tegenwoordig verboten! Je mag nog wel papieren rietjes gebruiken, maar wat doet papier als het nat wordt? Juist. Een papieren rietje in een longdrinkglas, mijn persoonlijke hel. Wat is het nut van rechte bekers en glazen? Wie vindt dit prettig? Niemand. Het is maar een vorm, zou je kunnen zeggen. Ja?! Anders dan ronde borden, nog zoiets. Uit welke zieke geest is dat ontsproten? Ik vind het nogal een bezoeking om te eten van een ovaal, vierkant of langwerpig bord. Borden die als rond bedoeld zijn, maar een letterlijk misbaksel zijn, zijn de ploerten onder het servies. Die hadden de makers gewoon kapot moeten smijten als waren zij bij een Griekse bruiloft. Ik weet heus dat longdrinkglazen zo zijn gemaakt, omdat de alcoholische versnaperingen die ontworpen zijn op basis van die glazen dan talloze malen beter smaken. Ik merk ook heus het verschil tussen cola uit een blikje en cola uit een flesje, maar een alcoholische versnapering in een longdrinkglas smaakt even goed als het in een beter gevormd glas zou zitten.

Stelt u zich eens voor: een recht glas met druppels vocht aan de buitenkant of een ovaal bord met saus aan en onder de rand. Dat drijft mij tot woede en wrok. Tot ontzetting en perplexiteit. Dat vind ik ronduit stuitend en obsceen. Mocht ik ooit een Tinderbio moeten schrijven, dan zal ik sowieso benadrukken wat mijn standpunt is omtrent deze gedrochten.

De papieren rietjes, die overigens alom verkocht worden in plastic verpakkingen, moeten de wereld redden van de ondergang. Ze moeten schildpadden afschrikken en daarvoor eigenlijk al vergaan door vocht. Ik heb zojuist even 1500 Chinese rietjes besteld voor luttele euro’s, want die papieren gevallen zijn voor niemand prettig. Hoe drinken invaliden thee, dan? Een collega heeft me plastic rietjes gegeven waar #noplastic op staat. De eerste die ik probeerde, smolt in de thee. De Chinese rietjes weerstaan die hitte veel beter, er is geen deuk in te krijgen. Er zijn ook ijzeren rietjes. Heeft de maker nagedacht over de reiniging ervan? Ik denk van niet. Zelfs als je als vrouw niet buitenshuis tewerkgesteld bent omdat de wereld nu eenmaal zo in elkaar zit, dan heb je toch nog steeds geen tijd en vooral geen zin om met zo’n ragertje de binnenkant te gaan lopen ragen?

Ik heb al eens gerept over de BÖRDEN van IKEA. Je kunt zeggen wat je wilt over de IKEA, maar hun BÖRDEN zijn in elk geval in de meeste gevallen gewoon rond, zoals het hoort. Ze zijn nog steeds niet mooi, maar wat borden betreft gaat de functionaliteit toch echt voor de esthetiek. Op ovale borden kan ik geen goede verdeling van het voedsel maken. Vakjesborden zouden voor mij ideaal zijn, maar dan zou ik de randen graag tien centimeter hoog zien, zodat de vakjes niet overlopen. Het gemak wat dat dan oplevert, weegt op tegen dat de vakjes dan raarvormig zouden zijn. Dan zou een vierkant vakjesbord met randen van een decimeter hoog mijn ideale servies moeten zijn, maar toch doen vierkante borden me fronsen en daar krijg ik rimpels van en dan heb ik niemand meer om voor te koken.

De kartonnen bekers van mijn tewerkstelling, dan. Die dingen laten het cappuccinoschuim inzakken waar je bij staat. Bij mijn vorige tewerksteller hadden we een vaatwasser (Nee, niet ik helaas.) en aardewerken servies. Er was geen door een rietje doorboorde schildpad te bekennen en het cappuccinoschuim was en, vooral bleef, steviger dan de bovenbenen van mijn jeugdidool Jan Bos.

 

Repliek hier:

%d bloggers liken dit: