JUNIBLOG

4 juni, #30daynegativechallenge: vrijwilliger zijn

Laatste wijziging gemaakt op 15 juni 2022 door reinedumonde

Het is weer festivaltijd. Ik meldde me altijd aan om vrijwilliger te zijn bij een handvol festivals, zodat ik naar de bands kon kijken, en niet ongemakkelijk in mijn eentje stond te staan. Mede door mijn ervaringen met deze festivalmensen, zou ik nu niet meer ongemakkelijk staan te wezen. Wel alleen, maar compleet op mijn gemak. Alles is een sociaal experiment, tenslotte.

Soms bespaarde ik op het entreegeld, soms was het festival überhaupt al gratis. In essentie vind ik vrijwilligerswerk een goed concept, maar de uitvoering ervan was nogal problematisch voor me met de hippie-instructies van de festivallui. Soms stond ik niet op de juiste dag op het rooster, soms was er geen eten voor me, soms was ik veel te vroeg omdat ze niet kunnen communiceren. Nee, dit soort vrijwilligerswerk is niets voor mij. Ik heb heel wat mensen leren kennen door het werk, maar al die mensen spreek ik niet meer, vooral omdat ik dat niet meer wil. Ik heb heel wat gratis bier weggegeven aan mensen, omdat ik het vreemd vond om geld te vragen aan mensen die ik kende. Ik heb zelfs een keer afgedanst voor zilver in mijn mooiste jurk en mijn polsbandje nog om, omdat ik gerust twee uur met het openbaar vervoer heen en twee uur met het openbaar vervoer terug reisde om maar mensen die ik leuk zou vinden te leren kennen. Helaas, dat is allemaal jammerlijk mislukt. Ik ben ronduit ongeschikt om onbezoldigd werk te doen voor soms zelfs een grom en een knauw na. Hoe kun je mij verwijten dat ik lui ben als ik geen taken krijg en op de aangewezen plek sta te wachten tot ik instructies krijg, omdat de leiders die niet van tevoren konden opstellen en distribueren?

Mijn tweede baantje was cd’s sorteren bij de lokale cd-man. Ik kreeg niet betaald, maar ik heb heel wat mooie cd’s en cassettebandjes gekregen. Deze man heeft me luttele tijd later verraden aan mijn ouders toen ik tijdens schooltijd op het station stond om naar Amsterdam te gaan, dus wellicht heb ik de cd’s niet goed gesorteerd. Dat ik na dit verraad nog vrijwilligerswerk overwoog, is bijzonder, maar niet heel verbazingwekkend. Ik had geen geld, wilde wel naar festivals, had geen vrienden die mee wilden, maar wilde wel de bands zien. Tja, dan in plaats van ongemakkelijk alleen te staan, dacht ik dat vrijwilliger zijn een goede oplossing was. De ongemakkelijkheid kwam toen uit een heel andere hoek, namelijk vanaf de organisatie.

Ik heb ook eens foto’s gemaakt op een festival, voor niets. Nog geen bedankje kon eraf. Als ze professionele foto’s wilden, hadden ze me of een betere camera moeten geven of een professionele fotograaf in moeten huren. Ik had het wel naar mijn zin, backstage en ik heb heel veel Fanta voor niets gedronken, maar niets kon de irritatie wegnemen. Eenmaal kwam ook een afvallige aan de bar die ik bemande. Ik gooide zogenaamd per ongeluk een biertje over zijn kruis, dus hij liep de rest van de dag met een nat kruis. Dat was een mooie dag.

Vrijwilligers hebben een heel speciale status in de wereld. Je kunt niet boos op ze worden, want ze doen het gratis, je kunt ze niet ontslaan, want er is geen overeenkomst, je kunt ze alles vragen en ze doen het en je kunt ze als stront behandelen en nog komen ze terug. Het enige dat ik zal missen aan als bezoeker naar een festival gaan, is de relatief schone wc voor het personeel. Geen DIXI voor vrijwilligers! Neen, die mogen gewoon op het porselein met Page dubbellaags.

Heb ik nu meer respect gekregen voor vrijwilligers al dan niet op festivals? Uiteraard geenszins. Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat mensen dat doen uit de goedheid van hun hart. Eigenlijk is het een heel korte stage, waarin je hard moet werken voor heel weinig. Komende maand ga ik naar een of meer festivals in het zuiden en zeker niet als vrijwilliger. Hun flexhippieslaafjes moeten het vuile werk maar opknappen. Als iemand met me mee wil, dan zal ik een week van tevoren de instructies toesturen die daarna niet meer veranderen.

Repliek hier:

%d bloggers liken dit: