JUNIBLOG

6 juni, #30daynegativechallenge: rijtjeshuizen

Laatste wijziging gemaakt op 28 augustus 2022 door reinedumonde

Zoals mijn vader zegt: „Mooi huis, maar wel een beetje veel deuren.” Voor het gemak bezig ik even de volgende definitie van rijtjeshuizen: huizen die tegen elkaar aan staan en die burengeluid niet tegengaan.

De persoon die het fenomeen rijtjeshuis bedacht heeft, zou moeten worden opgejaagd en op de brink moeten worden gelyncht. En dan heb ik het nog niet eens over flats. Wat bezielt je om een bouwwerk te ontwerpen waarin je mensen bij elkaar kan zetten als waren zij ratten? Als het nou alleen een ontwerp was, zonder uitvoering, voor een schoolproject voor maatschappijleer of zo, voor het onderdeel ‘Hoe zorg je voor meer polarisatie in Nederland?’, dan zou ik het ergens nog begrijpen. Evengoed zou dat niet leiden tot een voldoende als dat in mijn klas zou gebeuren, want als we niet over de effectiefste manier om genocide te plegen mogen hebben, dan toch zeker niet over rijtjeshuizen. Zelfde kaliber, me dunkt.

Gehuurde exemplaren kunnen op meer begrip rekenen dan gekochte – excusez-moi, followers. Ik kan er met geen mogelijkheid bij dat iemand een rijtjeshuis koopt. Ik snap heus wel dat de woningnood hoog is, volksvijand nummer 1 zelfs, en dat je als eigenaar wat meer kunt doen met je huis en tegen buren dan als huurder, maar kun je dan niet beter even doorsparen en verder fietsen?

In mijn tijd in Noord-Amerika keek ik mijn ogen uit door het bungalow-principe. Ik snap wel dat daar veel meer ruimte is dan in het land van veel en vol, maar dat wil dan toch nog niet zeggen dat er meer en meer van die gevangenissen gebouwd moeten worden? Als een beetje pornoster er al drie in heeft zitten, dan zegt ze toch als de vierde in aantocht is ook iets in de trant van ‘vol is vol’? Bij de Starbucks blijven de baristae toch ook niet schenken als de cohesie van het in de beker zittende vocht het bijna begeeft? Als nog de helft van de treinstoelen vrij is, neem je toch ook de volgende trein in plaats van dat je naast iemand gaat zitten?

Ik ben de beroerdste niet, dus ik zal geen algemene castratie voorstellen. Toegangsweigering en sterilisatie wel. Ik vroeg laatst nog aan een pre-babyboomer wat hij dacht dat zijn ouders bezielden toen ze zich vlak voor de Hongerwinter voortplantten. Hij dacht dat het te maken had met een overlevingsdrang. Ze wisten natuurlijk ook niet dat ze snel nog maar 360 kilocalorieën per dag tot zich konden gaan nemen – of minder, want ze woonden in een rijtjeshuis of in elk geval in de stad – en zoals we nu denken over de Oekraïne, dachten zij waarschijnlijk ook dat het einde van de oorlog nu toch wel nabij was. Mijn opa was als de dood dat de huurinspectie hem uit zijn huis zou zetten, omdat hij er een muurtje in gezet had. Tja, je moest wat in de hoofdstad op weinig vierkante meter met een ris babyboomers. Nee, dan mijn andere opa. Het enige wat hij van de buren hoorde is geklaag over zijn kinderen die banden verbrandden, kikkers opbliezen en slootjesprongen op de dijk. Ik ben half-Amsterdams, als je het zo bekijkt, maar de behoefte om als ratten bij elkaar op een hoop te zitten, heb ik duidelijk niet geërfd.

De zogenaamde row houses van Hope Valley, bedoeld voor de arbeiders zoals rijtjeshuizen dat eigenlijk ook zijn, wekken geen moorddadigheid op en er kan misschien één huis minder gebouwd worden door de afstand tussen de huizen, die de bewoners Lebensraum geven. Die ene persoon, dat ene gezin kan dan wel gewoon uitgezet worden. Ik zit vol met oplossingen.

Je bent als rijtjeshuisbewoner overgeleverd aan wat er naast je woont en komt wonen. Ragnar had een grotere overlevingskans toen Aelle hem in de slangenkuil gegooid had dan mensen die in een rijtjeshuis wonen.

 

Repliek hier:

%d bloggers liken dit: